2 de febr. 2009

07- Primera ascensió al Montblanc: Horace Bénédict de Saussure

(Ve del nº 06- Muntanyes i geleres. Una mini-glaciació.)


A Saussure pràcticamente se'l considera el pare de l'alpinisme.

(imatge de google)

Horace Bénédict de Saussure vivia a Ginebra. Tenia vint anys. Acabava de sortir de la universitat i volia veure les muntanyes dels Alps d'aprop.

Va anar caminant fins a Chamonix on l'alta muntanya va cautivar el seu esperit per sempre.

Era un noi brillant.
Als 22 anys era professor de l'Academia de Ginebra. Era un típic savi del seu temps: botànic, físic, geòleg i filòsof.

També tenia un elevat valor moral: era recte, noble i desinteressat.

Per si no n'hi hagués prou, a aquest currículum se li havia de sumar que era un home sensible i idealista, capaç de consagrar-se a grans causes.

Des del primer moment que va veure aquelles muntanyes va quedar tant captivat per elles, que s'hi va dedicar apassionadament.

En la seva primera estancia a Chamonix, no trobant-se capaç de pujar ell mateix, va oferir una suma important de diners com a recompensa a qui arribés primer al cim del Montblanc.
......
Aquesta oferta era només per als habitants de la vall. Tot i que aquests eren molt pobres i que els diners els hi poguessin interessar, la idea de pujar a una muntanya tan alta de la que no en sabien res era molt nova. Van haver de passar encara quinze anys perquè es fes realitat.

Saussure tenia poca salut però caminava molt pels Alps. Els va examinar meticulosament per investigar la seva formació i per obtenir informació. Ho va deixar tot escrit en els llibres que va escriure.
Amb el temps va començar a somniar en pujar al cim del Montblanc per poder comprovar les seves teories des de dalt de tot d'aquell escenari que tant estimava. Tenia prestigi com home de ciència i explorador.

Des de Chamonix, diferents persones van provar de pujar però no van tenir èxit a causa del fred, del cansament i dels canvis de temps.
Era complicat donat que era un món desconegut, agreujat per la manca d'equipament adequat, i per haver d'investigar i trobar el camí més adequat.

El més de juny de 1.775 van sortir de nou quatre habitants de la vall cap all Montblanc. Encara que no van arribar al cim, va ser la primera tentativa seriosa de les moltes que s'havien intentat fins al moment.. Van haver d'abandonar fatigats del cansament que els va provocar les moltes dificultats que van haver de vèncer.

A partir d'aquí, la batalla cap a la onquesta del Montblanc continuaria sense descans.

1.786, el año decisivo.

El 7 d'agost, dos hombres van atacar el cim del Montblanc:

*Gabriel Paccard, metge de Chamonix, que feia molt de temps que obserbava la muntanya amb un llargavistes. Intentava esbrinar per on es podia pujar i tenia gran interès en fer-ho des del punt de vista científic, i...

*Jacques Balmat,
un buscador de cristalls que necessitava els diners.

Van aconseguir d'arribar al cim. Mentre enfilaven l'últim tram, els van poder observar des del poble amb llargavistes.

Paccard va tornar gairebé cec a causa de la reberveració de la neu i, tots dos, tenien congelacions als dits.

Al tornar, content d'haver obtingut la gran victòria de la seva vida, Jacques Balmat va saber que la seva filla -que estava malalta-, havia mort.

El 3 de agosto de 1.787, Saussure va arribar al cim del Montblanc
en una expedició pesada amb molts acompanyans, materials i portejadors. Es va estar al cim quatre hores dedicat a les seves observacions científiques malgrat el cansament de la pujada i la bajada que l'esperava.


Algunes imatges de Chamonix

Algunas del pueblo




By rosadeldesert at 2008-04-02


By rosadeldesert at 2008-04-02


By rosadeldesert at 2008-04-02


By rosadeldesert at 2008-04-02


By rosadeldesert at 2008-04-02




By rosadeldesert at 2008-04-02


By rosadeldesert at 2008-04-02



By rosadeldesert

Telefèric a l'aiguille du Midi




Aiguille du Midi




Cova de gel

Pont de gel


Montse

( Segueix al nº 08- Travessa Midi-Plan)
..
.
..
..
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada