3 de febr. 2009

09- El cementiri de Chamonix i Frison-Roche, un enamorat de la muntanya i del Sahara

( Ve del nº 08- La Travessia Midi-Plan)


El cementiri de Chamonix és un lloc que va unit a la muntanya i a la seva història.

Tots els aficionats a la muntanya el visitem alguna vegada a Chamonix perquè allà hi han enterrats alpinistes de llegenda i ens agrada parlar d'ells.

És un lloc tranquil. A mida que vas reconeixent noms a les làpides te n'adones que la muntanya s'ha emportat moltes vides. Algunes, membres de la mateixa família.

A sobre d'alguna tomba hi ha el seu piolet que l'acompanya.

En una de les parets, s'hi poden veure unes plaques en memòria dels muntanyencs que han mort a la muntanya però no se n'ha pogut rescatar el cos.

Hi ha les tombes dels inseparables Lionel Terray i Louis Lachenal. No tenen làpida, només terra i flors a sobre rodejades de pedres, La de la capçalera: un tros de granit en forma de muntanya.


(imatge de google)
....
En Lionel Terray, el 1.952, amb en Guido Magones, va fer la primera ascensió al Fitz Roy a la Patagonia.

(imatge de google)

I en Louis Lachenal, el 1.950 va fer la primera ascensió a l'Annapurna al costat d'en Maurice Herzog.


El mes d'agost, es celebra a Chamonix la festa dels Guies.Cada any es reuneixen al cementiri i fan un minut de silenci en homenantge als que ja no hi són. És la forma tradicional de començar la festa que després s'organitza al costat de la paret de Les Gaillants, que a la nit omplen amb espectacles de llums i colors i escalades especials.

Crec que també hi ha enterrat Roger Frison-Roche
, autor de llibres com "El primero de la cuerda", que vaig llegir moltes vegades quan era jove. Va ser un home que després, quan va ser més gran va descobrir el desert del Sahara.

Va escriure "La llamada del Hoggar" i "La piste oubliée". Deixo l'enllaç a la pàgina que va fer la seva filla Martina que, encara que està en francès, és molt clara i senzilla. Hi ha fotos curioses de la època i materials que utilitzaven, tant dels Alps com del Sahara.
http://www.frison-roche.com/1906.htm


En aquest altre enllaç s'hi pot trobar la seva biografia en castellà. Frison-Roche també va ser explorador, aventurer i gran amant del desert.
http://personales.ya.com/muntanya/articles/frison.htm


Frison-Roche




"El primero de la cuerda"

(imatge de google)

Aquest llibre narra l'ambiente alpí de Chamonix el 1925. Ho fa a través de les vivències dels guies de muntanya, algunes vegades tràgiques, del seu protagonista: Pedro Servettaz. La prosa és molt descriptiva i dibuixa la relació entre els homes i la muntanya.
La va escriure el 1941, i està considerada com la primera gran novel.la de muntanya


"Grieta en el Glaciar"


(imatge de google)

En aquest llibre, en Frison-Roche toca un tema interessant: Zian, un guia de muntanya que durant tota la seva vida ha viscut als Alps, es casa amb una noia de la ciutat. Zian ha de buscar la forma de conservar el seu matrimoni sense deixar de ser guia de muntanya amb el que significa: ser fora de casa a la temporada alta. Tot i ser una novel.la romàntica, es pot aprendre moltes coses del Montblanc llegint-la perquè hi ha descripcions magnífiques d'alguns recorreguts.

"El descobriment del Sahara"

(imatge de google)

El descubriment del desert va ser per a Frison-Roche una revelació. Va arribar al Sahara com un guia d'alta muntanya i se'n va anar, "tocat" per la grandesa dels paisatges i la soledat. Hi va tornar. Va fer encara setze viatges més entre 1.935 y 1.960.

Montse

(Segueix al nº 10- Objectiu: un cim verge)
...
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada