4 de febr. 2009

15- Els Jocs Olímpics d'hivern de 1.914 a Chamonix.

(Ve del nº 14- Els buscadors de cristalls. ("Les cristalliers")



(imatge de google)

Els Jocs Olímpics d'hivern van nèixer sense saber que ho eren.

Els d'estiu de 1924 es van dur a terme a París i, alhora, es va organitzar una Setmana Internacional d'Esports d'hivern a Chamonix, amb proves esportives de neu i de gel.

L'èxit va ser tan gran, que durant la 25ª sesió del COI que es va celebrar a Lisboa el 1.926, es van reconèixer amb caràcter retroactiu aquelles proves esportives amb la denominació de: "Primers Jocs Olímpics d'Hivern".

França havia posat tots els mitjans possibles perquè Chamonix tingués unes magnífiques instal.lacions per a totes les especialitats tot i que es van construir només uns mesos abans de començar la Setmana esportiva.

A més, les coses es van complicar ja que una setmana abans va fer una nevada de 1,70 mt. i es va haver de recòrrer a l'exèrcit per treure la neu a temps amb pales.

Per si no n'hi havia prou, després va ploure intensament i les instal.lacions inacabades van quedar cobertes de gel. Però quan va ser l'hora, el sol va lluir a temps per deixar-ho tot a punt i fer una gran ceremònia d'inauguració.

Aquest va ser el poster dels Jocs

(imatge de google)


....
Hi va haver sis esports: biathló, bobsleigh, curling, esquí, hockey sobre gel i patinatge.

Encara no es coneixia la modalitat alpina de l'esquí, així que es va fer dues proves de fons: la de 18 kilómetros que valia per a la combinada, i la de salt especial.


Els resultats de la prova de salts d'esquí, de 1924 des del trampolí no es van saber correctament fins al cap de cinquanta anys més tard!

Hi va haver un error de càlcul en els punts i es va donar la tercera plaça al norueg Thorleif Haug,quan en realitat l'havia guanyat l'Anders Haugen dels Estat Units. Aquest va rebre la medalla de bronze en una cerimònia especial quan tenia 83 anys!

Thorleif Haug

(imatge de google)


Anders Haugen

(imatge de google)


Medalla representativa


(imatge de google)


Part de darrera


(imatge de google)


Algunes imatges de les proves:


Una patinadora

(imatge de google)



Equip de hokey sobre gel

(imatge de google)


Pista de salts

(imatge de google)

Montse


(Segueix al nº 16- De "Chamouni" a l'actualitat. Edelweiss i gencianes)


.
..
.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada